О пројекту

Циљ сваког већег града на свету је да постане паметан и одржив. То конкретно значи да град тежи да користи нове технологије у свакодневним ситуацијама, да се развија у сарадњи са суграђанима, да се усмери на развој одрживог превоза и да сваки јавни кутак постане мала зелена оаза који је прилагођен грађанима (између осталог, има ту још много ствари које треба да се наведу).

Концепт паметног града није резервисан само за вишемилионске градове. Сваки град (већи или мањи) може постати паметан и одржив, а за то је потребно време, промена начина размишљања међу становништвом и промена регулативе.

Панчево је прелеп град у Србији који се налази на ушћу Тамиша у Дунав. Према последњем попису из 2011. године, на територији града живи 128.414 становника (10 насељених места). Панчево је сателитски град због тога што се налази у непосредној близини Београда (1.659.440 становника). Ова чињеница доноси многе могућности када је реч о развоју Панчева.

Чланови Удружења „Пансеј“ верују да Панчево може да постане паметнији град у наредних неколико година. Због тога је у јануару 2020. године покренут пројекат „Паметно Панчево“ у којем могу да учествују сви суграђани и удружења грађана са територије града Панчева. Планирано је да овај процес траје неколико година, а стање ће се пратити на основу индикатора.

Планови

Предложити индикаторе паметног града који су у складу са међународним препорукама и примерима

Направити предлоге и планове за развој паметног града, у сарадњи са суграђанима и надлежнима

Промовисати концепт паметног града кроз серију занимљивих предавања и курсева

Посматрати развој паметног града помоћу параметара у наредних неколико година

Учесници